Ultraääni-tutkimukset

Petri Sipola

Petri Sipola

LT, dosentti

Radiologian erikoislääkäri

Ultraäänilaite

Ultraäänitutkimusten indikaatiot ja valmistelut

Patit

Kehoon ilmestyvien selittämättömien pattien syy tulisi selvittää. Ultraääni on edullinen perustutkimus, jossa palpaatiolöydös ja kuvantaminen voidaan yhdistää. Ultraäänitutkimus on hyvä portinvartija magneettiin ja antaa joskus myös täydentävää tietoa muutoksesta. Ultraäänellä usein selviää, onko kyseessä benigni lipooma. Joskus myös lipoomat tulee jatkotutkia.  Tällöin jatkotutkimus tehdään MRI-kuvauksella. On tärkeää huomata, että myös subkutaanitilassa pehmeinä tuntuvat muutokset voivat olla pahanlaatuisia, myös nuorilla. Ainoastaan vuosikausia subkutaanitilassa olleet pehmeät laakeat samankokoisena pysyneet resistenssit ovat todennäköisesti lipoomia ja ne eivät välttämättä tarvitse jatkoselvittelyjä. Toinen mahdollinen sudenkuoppa on, että suuret lihasten sisällä olevat kasvaimet voivat näyttäytyä laakeana turvotuksena vaikka taustalla olisi kasvain.  Palpaatiossa tunnetulla patin kiinnittymisellä alustaan/liikkumisella ei ole juurikaan diagnostista arvoa.

Valmistelu: Tutkimus ei tarvitse valmistelua.

Virtsateiden ultraääni

Ultraäänellä nähdään hydronefroosi, munuaiskalkit ja -tuumorit, rakkokivet, rakon seinämän hypertrofia (kroonisen obstruktion merkki), prostatan koko (kokoon suhteutettua PSA-arvoa varten) ja virtsarakon residuaali. Transabdominaalisella ultraäänellä ei voida arvioida prostatan pahanlaatuisuutta.

​Valmistelu: Rakossa virtsaa.

Sappikivet

Sappikivet voidaan luotettavasti todeta / poissulkea ultraäänellä. Tällöin nähdään myös onko potilaalla sappistaassia tai kolekystiittiin viittaavia muutoksia.

Valmistelu: Syömättä 4 h.

Kohonneet maksa-arvot

Kohonneiden maksa-arvojen selvittelyssä ultraäänellä voidaan usein diagnosoida, onko kyseessä rasvamaksa.

Valmistelu: Syömättä 4 h.

Kaulan alue

Kaulan alueen muutokset ovat hyvin ultraäänellä tavoitettavissa. Tarvittaessa muutoksista voidaan ottaa ohutneulanäyte.

Valmistelu: Tutkimus ei tarvitse valmistelua. Ohutneulanäytteenotossa verenhyytymiseen vaikuttavien lääkkeiden tauotus arvioidaan tapauskohtaisesti.

Olkapää

Ultraäänellä nähdään rotator cuff -repeämät varsin luotettavasti. Myös kalkkitendiniitti ja bursiitti näkyvät hyvin. Kalkkitendiniittiin voidaan tehdä kalkin hajotusta neulalla ja laittaa subdeltoideabursaan kortisonia. Nuorilla potilailla ongelmat liittyvät yleensä instabiliteettiin ja labrumiin, jolloin oikea tutkimus on magneettikuvaus. Tutkimus tehdään  yleensä intra-artikulaarin varjoaineen injektion jälkeen.

Valmistelu: Tutkimus ei tarvitse valmistelua. Sairaslomaa kalkkipunktion jälkeen tarvitaan yleensä 2 päivää.

Maligniteetin etsintä

Jos potilaalla epäillään maligniteettia, ultraääni voi näyttää epäilyksen oikeaksi. Maksametastaasit, munuaistuumorit, haimatuumori, askites, vatsan alueen kookkaat tuumorit ja imusolmukesuurentumat saattavat näkyä ultraäänessä. Positiivinen löydös tulee, onneksi, harvoin. Luotettavin tutkimus maligniteettiepäilyssä on vatsan CT (nuorilla tehdään MRI).

Valmistelu: Syömättä 4h, rakossa virtsaa.

Kohdennetut injektiot

Ultraäänitutkimuksella voidaan varmistaa, että neulan kärki on oikeassa paikassa ennen kortisoni-injektion laittoa. Neulan kärki voidaan haluta laittaa jännetuppeen tai bursaan.

Tyrät

Nivustyrät ja napatyrät on yleensä mahdollista nähdä ultraäänellä. Tutkimus tehdään levossa ja potilaan ponnistaessa. Positiivisessa tapauksessa tyrä liukuu tyräporttiin. Tyrässä olevat rakenteet (suoli / vatsaontelon rasva) on mahdollista erotella. Tyrän koko ja tyräportin koko mitataan.

Polvi, nilkka, ranne

Polven lievät artroosimuutokset  (synoviitti ja osteofyytit) näkyvät usein varsin hyvin ultraäänellä. Joskus diagnoosi löytyy ultraäänestä potilaalla, jolla röntgenkuva on ollut normaali. Natiivitutkimus on kuitenkin artroosin perustutkimus ja MRI näyttää tutkimusalueet kattavimmin. Nilkan tenosynoviitit ja akillesjänteen muutokset näkyvät hyvin ultraäänellä. Myös ligamentteja voi yrittää katsoa, mutta se ei ole rutiinia. Lonkan, nilkan ja ranteen synoviitti, gangliot ja bursiitit näkyvät ultraäänellä.

Valmistelu: Tutkimus ei tarvitse valmistelua.

Hinnasto

Ultraäänitutkimus, sisältää lausunnon 125 €.

Ultraääni-ohjatut toimenpiteet 125 € (toimenpidehinta lisätään mahdollisen ultraäänitutkimuksen hintaan).

Hinnat ovat Kela-korvauksen jälkeisiä hintoja. Kela-korvauksen saat, kun lääkärisi on tehnyt lähetteen tutkimukseen.

Vastaanottohintaan lisätään toimisto- ja Kanta-maksu 14,50 €.